Cele diety

Cel diety w chorobach nerek

Celem diety w przewlekłej niewydolności nerek jest: przystosowanie sposobu żywienia do upośledzonej czynności chorych nerek, dostarczenie ustrojowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

Cel diety w kamicy żółciowej

Celem diety w kamicy żółciowej i w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego jest: wyłączenie pokarmów i niestosowanie tych sposobów przyrządzania, które pobudzają aktywność ruchową dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, a tym samym stwarzają możliwość wystąpienia kolki żółciowej, dostarczenie ustrojowi wszystkich niezbędnych składników pożywienia.

Cel diety w niedokwaśności soku żołądkowego

Zasadniczą rolę w leczeniu zanikowego nieżytu żołądka odgrywa odpowiednie postępowanie dietetyczne. Celem diety jest:

– oszczędzanie chorej błony śluzowej,

– prawidłowe odżywienie organizmu,

– wyrównanie poprzednich niedoborów w stanie odżywienia,

– łagodne pobudzenie wydzielania soku żołądkowego.

Ogólne właściwości diety w niedokwaśności soku żołądkowego

Dieta w niedokwaśności żołądka powinna być pełnowartościowa pod względem składników pokarmowych (białek, tłuszczów, cukrowców, soli mineralnych i witamin), łatwo strawna, nie drażniąca błony śluzowej żołądka i jelit, pobudzająca jedynie w sposób bardzo umiarkowany wydzielanie soku żołądkowego. Pacjenci niedożywieni z powodu zaburzeń w przyswajaniu pokarmów powinni otrzymywać pożywienie o nieco wyższej wartości energetycznej aniżeli wynosi ich zapotrzebowanie. Produkty dozwolone i przeciwwskazane w żywieniu dietetycznym w niedokwaśności żołądka

1. Z jadłospisu należy wyłączyć pokarmy trudno strawne, a więc obfitujące w błonnik i tkankę łączną, wzdymające, smażone i pieczone na tłuszczu, konserwowane, alkohol (tab. 6). 2. W sporządzeniu potraw należy stosować takie techniki, które ułatwiają trawienie:

– gotowanie w wodzie lub na parze,

– pieczenie bez tłuszczu w pergaminie lub folii,

– rozdrobnienie, np. mielenie, przecieranie.

3. Posiłki należy podawać często, tj. 5 lub 6 razy dziennie, ale małe objętościowo. 4. Posiłki muszą być smaczne i mieć atrakcyjny wygląd, aby pobudzały łaknienie. 5. Obowiązuje pedantyczna czystość przy przygotowaniu pokarmów. Należy pamiętać, że w tym schorzeniu, wobec niedoboru lub braku kwasu solnego, powstają korzystne warunki dla rozwoju bakterii w żołądku.

Ze względu na konieczność wyłączenia z diety pewnych produktów oraz stosowania tylko niektórych technik kulinarnych należy pamiętać o możliwości niedoborów witaminowych. Z potraw, które mają zastosowanie przy planowaniu posiłku dietetycznego w niedokwaśnym nieżycie żołądka należy wymienić:

Napoje – kawa zbożowa, herbata, kakao, kawa zbożowa i herbata z dodatkiem mleka, rozcieńczone soki owocowe, soki warzywne, wody mineralne. Pieczywo – czerstwe jasne, drobne bułeczki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty, grzanki. Dodatki do pieczywa – świeże masło, jaja na miękko, jaja w koszulkach, jajecznica na parze, omlety, twaróg ze szczypiorkiem, mięso gotowane chude, szynka, parówki. Zupy – zupy warzywne przecierane, krupniki, buliony, zupy czyste, zupy owocowe podprawione zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, zaciągane żółtkiem. Dodatki do zup – grzanki, lane kluski, drobne kasze rozklejone, drobne makarony.

Potrawy z mięsa i drobiu – mięsa gotowane: pulpety, potrawki, budynie, suflety. Potrawy z ryb – ryby gotowane: pulpety, ryba z wody, ryba w galarecie, ryba faszerowana, ryba w warzywach. Potrawy półmięsne – zapiekanki z mięsa, warzyw, kasz i drobnego makaronu, rizotta. Potrawy z warzyw – warzywa gotowane przecierane. Sosy – na wywarach mięsnych, warzywnych, owocowych, podprawione zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, zaciągane żółtkiem. Desery – lekko słodzone rozcieńczone soki owocowe, kompoty przecierane, przeciery owocowe, musy, galaretki, suflety, kremy, kisiele.

Podobne wpisy