DIETA OGÓLNA ŁATWOSTRAWNA

Podstawą żywienia leczniczego jest dieta ogólna łatwo strawna, pełnowartościowa pod względem składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Różnica w porównaniu z żywieniem normalnym polega na wykluczeniu z racji pokarmowej produktów niestrawnych lub trudno strawnych. Przy sporządzaniu potraw należy brać pod uwagę takie techniki, które ułatwiają trawienie.

Dla zapewnienia w diecie odpowiedniej ilości składników odżywczych: białka, tłuszczów, cukrowców, związków mineralnych i witamin, należy w żywieniu ludzi zdrowych i chorych uwzględniać produkty z 12 grup pokarmowych i korzystać z norm wyżywienia zalecanych dla osiemnastu grup ludności.

Pokarmy przygotowywane dla osób wymagających diety łatwo strawnej powinny być przyrządzane ze szczególnym uwzględnieniem warunków higieny. Produkty spożywcze muszą być zawsze świeże i nie mogą być zbyt długo przetrzymywane nawet w chłodniach. Zakażenia pokarmowe, będące następstwem spożycia żywności o złym stanie higienicznym, są bardzo szkodliwe dla ludzi chorych.

Pokarmy powinny być dobrze ugotowane, miękkie, smaczne, nie mogą zawierać związków drażniących błonę śluzową żołądka, nie mogą być np. zbyt słodkie, słone, kwaśne, pikantne.

Podobne wpisy