DIETA W ZAPARCIACH PRZEWLEKŁYCH

Ruchy robaczkowe (perystaltyka) jelita grubego przesuwają przetrawioną miazgę pokarmową w kierunku odbytnicy. Głównym czynnikiem wywołującym perystaltykę są drażnienia mechaniczne jelit przez ich nadmierne wypełnienie.

U ludzi cierpiących na zaparcie kał zostaje zatrzymany w jelicie grubym przez dłuższy czas niż normalnie. Masy kałowe mogą zatrzymać się w każdym odcinku jelita grubego. Różnica konsystencji między stolcem prawidłowym i zapartym oraz związane z tym trudności w oddawaniu kału zależą od ilości wody w nim zawartej. Stolec prawidłowy zawiera około 75% wody. Gdy przechodzenie mas kałowych przez jelito grube ulega zwolnieniu, ilość wchłoniętej wody przez ścianę jelita zwiększa się, a jej zawartość w kale obniża się. Osoby cierpiące na zaparcie oddają z trudnością twardy stolec co kilka dni. Przyczyny zaparć mogą być różne.

Podobne wpisy