Dieta w zaparciu nawykowym atonicznym

W zaparciu nawykowym atonicznym stosuje się normalną, pełnowartościową dietę, zawierającą dużo części niestrawnych, które zwiększają objętość stolca i pobudzają perystaltykę jelita. Główne zasady diety. Zasady żywienia dietetycznego w zaparciu atonicznym są następujące:

1. W diecie należy stosować pokarmy bogate w składniki, które nie ulegają trawieniu (błonnik), będą to np.: pieczywo razowe żytnie i pszenne (graham) grube kasze – jęczmienna łamana, pęczak, gryczana otręby (8,5% błonnika), warzywa, owoce surowe i suszone (tab. 12). Dieta powinna zawierać 10-r-15 g błonnika dziennie. Przykładowo 10 g błonnika dostarczają następujące ilości produktów spożyte w ciągu dnia: 2. Ograniczeniu powinny podlegać potrawy dające małe ilości odpadków, np. białe pieczywo, potrawy mączne, ryż (tab. 12). 3. Potrawy w zaparciach atonicznych przygotowuje się stosując wszystkie obróbki termiczne: gotowanie, duszenie, pieczenie i zapiekanie z pewnym ograniczeniem smażenia. 4. Warzywa, które odgrywają istotną rolę w tej diecie, mogą być podawane w postaci gotowanej albo jako surówki. Surowe owoce należy jadać ze skórką. Wskazane jest również spożywanie na czczo suszonych śliwek, daktyli lub fig uprzednio namoczonych.

Z potraw, które mają zastosowanie przy planowaniu posiłku dietetycznego w zaparciu atonicznym, należy wymienić: Napoje – herbata, kawa naturalna i zbożowa, mleko, wody mineralne, soki warzywno-owocowe, cocktaile. Pieczywo – razowe żytnie i pszenne (graham). Dodatki do pieczywa – masło, masło roślinne pod nazwą „Vita”, twaróg, sery dojrzewające, sery topione, jaja na miękko i na twardo, marmolady, dżemy, wędliny. Zupy – na wywarach mięsnych, mięsno-warzywnych, zupy czyste, zupy mleczne, owocowe, krupniki. Dodatki do zup – kasze grube, ziemniaki, kluski,– grzanki, ptysie, paszteciki. Potrawy mięsne – gotowane: sztuka mięsa, pulpety, budynie, potrawki duszone: bitki pieczone i smażone (jeżeli nie koliduje to z innymi schorzeniami). Potrawy półmięsne – budynie mięsno-warzywne, rizotta, zapiekanki, pierogi i naleśniki z mięsem. Potrawy z drobiu – drób gotowany: pulpety, potrawki drób pieczony i duszony. Potrawy z ryb – gotowane i duszone. Potrawy z warzyw – surowe soki warzywne, surówki drobno starte, warzywa gotowane. Potrawy mączne – ciasto zarabiane w naczyniu: lane kluski, naleśniki ciasto zarabiane na stolnicy: pierogi, makarony, pierogi leniwe. Potrawy z kasz – kasze grube na sypko. Sosy – na wywarach mięsnych i warzywnych, sosy owocowe, sosy mleczne. Desery – kompoty, galaretki, suflety, napoje owocowe, przeciery owocowe, musy, owoce pieczone.

Podobne wpisy