Dieta w zaparciu nawykowym spastycznym (kurczowym)

W zaparciu spastycznym jelito zaciska się dokoła stwardniałych odcinków stolca. Zaparciu temu może towarzyszyć odczyn zapalny ze strony jelita grubego. Celem diety jest oszczędzanie jelita i jednoczesne dostarczenie pokarmów, które zwiększają objętość kału, aby skurcze okrężnicy nie odbywały się przy pustym jelicie. Dlatego przy tym schorzeniu obowiązują następujący zasady diety łatwo strawnej:

1. Niepodawanie chorym pokarmów trudno strawnych, bogatych w tkankę łączną i błonnik, np.: mięs twardych, chleba razowego, kapusty, grochu, fasoli selerów, cebuli, owoców suszonych.

2. Zakaz picia alkoholu.

3. Niestosowanie smażenia w obróbce termicznej.

4. Zakaz stosowania mocnych przypraw.

Z potraw, które mają zastosowanie przy planowaniu posiłku dietetycznego w zaparciu spastycznym, należy wymienić: Napoje – kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata, herbata z mlekiem, herbata z sokiem, napary z ziół, kefir, zsiadłe mleko. Pieczywo – chleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze.

Dodatki do pieczywa – masło, masło roślinne pod nazwą „Vita”, jaja gotowane na miękko, mięso gotowane, twaróg, dżemy, marmolady, miód. Zupy – na wywarach warzywnych, krupniki, jarzynowe, owocowe, zupy mleczne. Dodatki do zup – drobne kasze rozklejone, drobne kasze na sypko, ziemniaki, grzanki, drobne makarony. Potrawy mięsne – mięso tylko gotowane, potrawki, pulpety, budynie, suflety.

Potrawy półmięsne – pierogi z mięsem, budynie z mięsa i warzyw lub z mięsa i kasz, risotta. Potrawy z drobiu – gotowany drób, budyń z drobiu, potrawka. Potrawy dodatek do potraw. Potrawy z warzyw – warzywa gotowane rozdrobnione, budynie z warzyw, soki warzywno-owocowe. Potrawy z mąki – ciasto zarobione na stolnicy, ciasto zarobione w naczyniu. Potrawy z kasz – kasze rozklejone, kasze drobne na sypko, kasze przecierane. Sosy – sosy delikatne owocowe, warzywne, mleczne.

Podobne wpisy