JADŁOSPISY PRZYKŁADOWE

Wzór A. I śniadanie – kakao na mleku, pieczywo pszenne, masło, jajo na miękko, pomidor. II śniadanie – bułka, masło, twarożek ze szczypiorkiem. Obiad – barszcz czerwony i ziemniaki purée, potrawka cielęca, kasza jęczmienna na sypko, szpinak, kompot przecierany. Podwieczorek – krem cytrynowy i herbatniki. Kolacja – ryba w galarecie, cykoria, pieczywo, herbata. Wartość odżywcza jadłospisu przykładowego wzór A w niedokwaśnym nieżycie żołądka jest przedstawiona w tabeli 7.

– mleko, pieczywo (czerstwe), masło, pasta z twarogu i koncentratu pomidorowego.

– 150 cm3 napoje z marchwi i jabłek, sucharek z masłem.

– zupa cytrynowa z ryżem, wołowina gotowana (rozdrobniona), ziemniaki, warzywa duszone, kisiel z czarnej porzeczki.

– pieczywo półcukiernicze, herbata.

Wzór B I śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja – kefir, ziemniaki z wody z koperkiem. kawa z mlekiem, graham, jajecznica na parze, masło, pomidor. przecier z jabłka pieczonego, sucharki, zupa ogórkowa, mostek cielęcy gotowany, ziemniaki gotowane, marchewka, owoce w galarecie. grysik na mleku z sokiem. twaróg ze szczypiorkiem, masło, pieczywo.

Podobne wpisy