Leczenie dietetyczne w chorobach wątroby

Wydolność wątroby (sprawność funkcji) w chorobach jej miąższu jest zależna przede wszystkim od stopnia uszkodzenia komórek przez czynniki chorobotwórcze, liczby uszkodzonych komórek i zdolności ich do odnowy.

Marskość wątroby należy do przewlekłych schorzeń tego narządu. Cechą tej choroby jest postępujący proces rozrostowy tkanki włóknistej. Miejsce miąższu wątroby (komórki), spełniającego określone funkcje metaboliczne, zajmuje bezwartościowa tkanka włóknista. Prowadzi to do różnego stopnia upośledzenia czynności wątroby. Wśród czynników przyczynowych najczęściej można ustalić przebyte wirusowe zapalenie wątroby lub alkoholizm. Choroba może być także następstwem zastoju żółci w drogach żółciowych wewnątrzwątrobowych lub zewnątrzwątrobowych (zapalenie, kamica). Pewien wpływ przypisuje się również przewlekłym niedoborem pokarmowym, szczególnie białka.

Podobne wpisy