Masło, śmietanka

Masło – tłuszcz otrzymywany z mleka, zawiera w swym składzie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, cholesterol, lecytynę oraz jest bogatym źródłem witaminy A i D. Należy ono do produktów łatwo przyswajalnych i z tego powodu jest zalecane w schorzeniach przewodu pokarmowego, jakkolwiek w chorobach, w których obowiązuje ograniczenie spo-życia tłuszczu i cholesterolu, ilość masła w racji pokarmowej musi być zmniejszona (np. choroby wątroby, trzustki, dróg żółciowych i miażdżyca).

Śmietanka swym składem przypomina masło. Jest często używana przy sporządzaniu diet, jedynie w tych schorzeniach, w których występuje konieczność ograniczenia tłuszczu, ilość jej musi ulec zmniejszeniu. Śmietanę natomiast wyklucza się przy sporządzaniu diet, ze względu na trudniejszą strawność tłuszczu w środowisku kwaśnym.

Podobne wpisy