Metabolizm

Metabolizm białek – białko ulega w jelicie wchłonięciu w postaci aminokwasów, które w wątrobie są spalane lub kondensowane na białko ustrojowe. W ten sposób powstają np. liczne białka osocza. Ustrój dorosłego, zdrowego człowieka nie magazynuje białka. W stanie równowagi ustroju ilość aminokwasów rozkładanych jest równoważna ilości otrzymywanej w pokarmach. Produktami rozpadu aminokwasów są amoniak i reszty bez azotowe. Trujący amoniak ulega szybko przemianie w wątrobie na mocznik, który następnie poprzez krew dostaje się do nerek i zostaje wydalony z moczem.

Metabolizm cukrowców – cukrowce z pożywienia ulegają rozłożeniu w jelicie i są wchłaniane do krwi w postaci jednocukrów. Glukoza będąca produktem rozpadu skrobi, a także częściowo sacharozy i laktozy, ulega w wątrobie przemianie na glikogen, który w organizmie człowieka jest cukrowcem zapasowym. Spadek poziomu glukozy we krwi powoduje uruchomienie rezerw glikogenu. Glikogen znajduje się ponadto w mięśniach. Wątroba może wytwarzać glikogen nie tylko z glukozy, lecz także z aminokwasów.

Metabolizm tłuszczów (lipidów) – tłuszcze ulegają wchłonięciu w jelicie. W przeważającym stopniu przedostają się one drogami chłonnymi do krwi, a stąd do tkanki tłuszczowej, pewna jednak część tłuszczu przechodzi do wątroby. Wątroba ma również zdolność wytwarzania lipidów, np. z cukrowców. Lipidy nie odkładają się w wątrobie, lecz są spalane albo uwalniane do krwiobiegu w postaci lipoproteidów, tj. związków z białkiem.

Podobne wpisy