Mięso, ryby, wędliny

Mięso jest produktem wysokobiałkowym. Nie wszystkie jednak gatunki mięsa i ryb mają zastosowanie w dietetyce. W żywieniu dietetycznym są wykluczane tłuste gatunki mięsa, tłuste ryby i dziczyzna (wieprzowina tłusta, baranina, gęsi, kaczki, łosoś, węgorz, śledzie), a są zalecane chude gatunki mięsa i ryb: cielęcina, wołowina, kura, dorsz, sandacz, leszcz, szczupak, lin, karp (małe sztuki).

Podroby, pomimo wysokiej wartości odżywczej, ze względu na dość dużą zawartość związków purynowych oraz cholesterolu należy ograniczyć w dnie i miażdżycy. Wątroba znajduje zastosowanie w leczeniu niedokrwistości, ze względu na zawartość witaminy B12 i żelaza. Jeżeli chodzi o wędliny, to poza chudą szynką, polędwicą i parówkami, wszystkie inne są niewskazane w żywieniu dietetycznym ze względu na dużą zawartość tłuszczu.

Podobne wpisy