Mleko i produkty mleczne

Mleko, jako produkt zawierający pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalny tłuszcz, cukrowce (laktozę), składniki mineralne – głównie wapń, sód, potas, oraz witaminy A, D, E, B1 i szczególnie B2, znajduje szerokie zastosowanie w żywieniu ludzi chorych. Są diety, w których mleko stanowi podstawę żywienia, np. dieta Karela.

W wielu schorzeniach stosuje się mleko w potrawach takich, jak: zupy mleczne, galaretki, kisiele, mleczka, napoje mleczne z dodatkiem świeżych owoców czy soków owocowych, oraz używa się mleko do podprawienia zup, sosów czy jarzyn.

Mleko zsiadłe, kefir, jogurt mają wartość równie wysoką jak produkt wyjściowy i używa się je w postaci napojów zimnych, czasem z dodatkiem warzyw, owoców lub przecierów. W dietetyce szeroko jest stosowane mleko w proszku, ze względu na łatwe jego przygotowanie i przechowywanie jako produktu.

Podobne wpisy