Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej

Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej, jakkolwiek nie sprowadza zupełnego wyleczenia, to jednak usuwa wiele dolegliwości. Zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego oraz neutralizuje nadmiar kwasu solnego. Z tego powodu lekarz prowadzący pacjenta nie rezygnuje z racjonalnej diety.

Obecnie w świetle wyników prac doświadczalnych i obserwacji klinicznych pacjentów nie ma uzasadnienia stosowanie specjalnej, zbyt ograniczonej diety w »nadkwaśności i w chorobie wrzodowej poza okresami jej zaostrzenia lub krwawienia wrzodu. Najważniejsze jest wykluczenie spożycia kawy naturalnej, alkoholu, ostrych przypraw, potraw wzdymających, posiłków nadmiernych objętościowo oraz smażonych i odsmażanych potraw.

W omawianej chorobie, jak również w innych schorzeniach przewodu pokarmowego, a także u ludzi zdrowych, konieczne jest przestrzeganie następujących zasad prawidłowego żywienia:

– jadać regularnie o jednej porze,

– jeść powoli, dokładnie żuć (uzupełnić braki w uzębieniu),

– unikać pośpiechu przed jedzeniem i podczas jedzenia,

– spożywać potrawy przyrządzone właściwie pod względem higienicznym i podane estetycznie.

Produkty dozwolone i przeciwwskazane w nadkwaśności i chorobie wrzodowej są podane w tabeli 9. Z potraw, które mają zastosowanie przy planowaniu posiłku dietetycznego w nadkwaśności i w chorobie wrzodowej, należy wymienić: Napoje – mleko słodkie i zsiadłe młode, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słabe kakao na mleku. Pieczywo – bułki, chleb pszenny, lecytynowy, sucharki moczone i biszkopty. Dodatki do pieczywa – świeże masło, jaja w koszulkach, jaja na miękko, jajecznica na parze, cielęcina gotowana, chuda szynka gotowana, parówki, twaróg z mlekiem, twaróg ze śmietanką, miód i marmolada. Zupy – na wywarach warzywnych, owocowych, mleczne, podprawione zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki, przecierane, zaciągane żółtkiem. Dodatki do zup – grzanki, drobne makarony, lane kluski, kluski francuskie, kostka z kaszy, ziemniaki. Potrawy mięsne i z drobiu – mięso gotowane rozdrobnione, pulpety, budynie, potrawki, suflety zapiekane, mięso pieczone w pergaminie, drób gotowany, potrawka z drobiu, pulpety z drobiu, budynie z drobiu.

Podobne wpisy