Proces wchłaniania podstawowych substancji pokarmowych

W jelicie cienkim, poza trawieniem pokarmów, odbywa się również proces wchłaniania podstawowych substancji pokarmowych. W procesie tym ważnym czynnikiem jest stopień ukrwienia jelit. Im większy jest przepływ krwi przez ścianę jelita, tym szybsze jest wchłanianie.

Tak więc reasumując, w trawieniu białek odgrywają rolę takie enzymy proteolityczne (rozkładające białko), jak: pepsyna soku żołądkowego, trypsyna i chymotrypsyna soku trzustkowego oraz enzymy soku jelitowego. Aminokwasy – podstawowy element budowy białek, są wchłaniane w początkowym odcinku jelita czczego. Szybkość wchłaniania poszczególnych aminokwasów jest różna. W trawieniu tłuszczów biorą głównie udział lipazy soku trzustkowego i soku jelitowego. Enzymy te rozbijają wiązania estrowe pomiędzy glicerolem i kwasami tłuszczowymi.

Podobne wpisy