Produkty i potrawy łatwostrawne

Napoje: mleko, bawarka, słaba herbata, kawa zbożowa, soki warzywne i owocowe.

Pieczywo: białe pieczywo czerstwe, czerstwy chleb pszenny Lecytal, czerstwy chleb Graham w ograniczonej ilości, czerstwe pieczywo pszenne wyborowe, sucharki, biszkopty.

Inne produkty zbożowe: kasza manna, krakowska, drobna kasza jęczmienna, perłowa, płatki owsiane, ryż, sago, drobny makaron.

Mleko i jego przetwory:, mleko słodkie i zsiadłe, jogurt, kefir, maślanka, serwatka.

Sery: sery twarogowe.

Jaja: gotowane na miękko, jajecznica na parze, omlet na parze, jaja w koszulkach.

Mięso i ryby oraz ich przetwory: chude mięsa – cielęcina, wołowina, kurczę, królik, szynka lub polędwica wieprzowa (chuda) gotowana, chude ryby – dorsz, szczupak, sandacz, leszcz.

Tłuszcze: masło, śmietanka, oleje roślinne rafinowane (sojowy, słonecznikowy, arachidowy), oliwa.

Ziemniaki: ziemniaki gotowane, puree z ziemniaków.

Warzywa: gotowane – marchew, dynia, buraki, szpinak, fasola szparagowa, młody zielony groszek przetarty, kabaczek, salsefia, skorzonera, kalafior surowe – sałata zielona, pomidory bez skórki.

Owoce: owoce dojrzałe bez skórki i pestek – jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki, banany, pomarańcze, truskawki, soki z owoców jagodowych, malin, porzeczek.

Słodycze: cukier, miód, dżemy, galaretki owocowe.

Zupy: kleiki, krupniki z kasz, zupy mleczne, przetarte zupy owocowe, zupy warzywne czyste lub zaprawiane mąką z masłem (bez zasmażania) lub śmietanką, zupy na wywarach mięsnych.

Potrawy mięsne i rybne: gotowane, budynie, pulpety, pieczone w pergaminie lub w folii aluminiowej.

Potrawy z kasz i mąki: kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski, drobne makarony, leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki.

Sosy: sosy zaprawione mąką lub śmietanką (bez zasmażki) — koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, beszamelowy sosy owocowe ze śmietanką majonez domowy świeżo przygotowany z oleju sojowego, słonecznikowego, arachidowego z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy).

Desery: kompoty, musy, galaretki owocowe, kisiele, kremy z mleka owoce w galarecie lub kremie, mleczko.

Przyprawy: sól, sok z cytryny, wanilia, cynamon, kminek, koperek lub zielona pietruszka.

Podobne wpisy