Produkty i potrawy trudno strawne

Napoje: mocne kakao, płynna czekolada.

Pieczywo: żytnie razowe, każde pieczywo świeże.

Inne produkty zbożowe: grube kasze – pęczak, gryczana grube makarony.

Mleko i jego przetwory: mleko przekwaszone, przekwaszony kefir (ze względu na twardy skrzep, który ma działanie drażniące na przewód pokarmowy).

Sery: sery podpuszczkowe.

Jaja: smażone, gotowane na twardo.

Mięso i ryby oraz ich przetwory: tłuste mięsa – wieprzowina, baranina tłusty drób – gęsi, kaczki dziczyzna tłuste ryby – węgorz, łosoś, śledź, konserwy mięsne i rybne, mięsa, wędliny i ryby wędzone lub solone mięsa marynowane.

Tłuszcze: słonina, smalec, boczek, łój wołowy i barani.

Ziemniaki: ziemniaki smażone, potrawy smażone z ziemniaków.

Warzywa i grzyby: warzywa gotowane – kapusta, rzepa, rzodkiew, groch, fasola, bób warzywa smażone – cebula warzywa konserwowane octem – korniszony, ćwikła, mieszanki warzywne z dodatkiem octu, grzyby.

Owoce i orzechy: wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, czereśnie, agrest, orzechy i migdały.

Słodycze: torty i ciasta z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta francuskie, piaskowe czekolada, cukierki czekoladowe, chałwa, nugaty.

Zupy: kapuśniak, zupa fasolowa i grochowa, zupy zaprawiane zasmażkami.

Potrawy mięsne i rybne: smażone, pieczone i duszone po uprzednim obsmażeniu.

Potrawy z kasz i mąki: smażone – oładki, kotlety z kaszy kluski kładzione, kluski francuskie.

Sosy: sosy na zasmażkach, sosy ostre, sosy na mocnych wywarach mięsnych.

Desery: tłuste ciasta i słodycze.

Przyprawy: pieprz naturalny, musztarda, ocet, papryka, maggi, pikle.

Produkty i potrawy trudno strawne należy wykluczyć z diety łatwo strawnej.

Podobne wpisy