Przyprawy

W żywieniu dietetycznym używa się łagodne przyprawy, jak np. majeranek, goździki, nasiona kopru, zieloną pietruszkę, koperek, wanilię, cynamon, sok z cytryny lub kwasu cytrynowy, koncentrat z dzikiej róży, sól. Nie znaczy to jednak, iż potrawy mają być mdłe i pozbawione smaku. Właśnie w żywieniu ludzi chorych należy zwrócić szczególną uwagę na smak i estetykę podawanych potraw, które samym swym wyglądem i zapachem powinny pobudzać apetyt.

Reasumując, każda dieta w miarę możliwości powinna być pełnowartościowa pod względem zawartości składników pokarmowych i pozbawiona trudno strawnych produktów.

Przyprawy i używki mają głównie wartości smakowe i zapachowe. W żywieniu dietetycznym mają zastosowanie jedynie delikatne przyprawy o łagodnym smaku, np. kminek, wanilia, cynamon, majeranek, goździki, koper (nasiona), sok z cytryny, sok z pomidora, zielona pietruszka i koparek.

Spośród używek wymienić należy kawę naturalną, herbatę, kakao. Podawanie ich zaś jest uzależnione od rodzaju schorzenia.

Podobne wpisy