Uwagi

Potrawy z kasz i mąki są potrawami zawierającymi dużo skrobi i, jako łatwo strawne, odgrywają ważną rolę w żywieniu dietetycznym. Z kasz drobnych rozklejonych można przygotowywać kleiki, często stosowane w dietach ścisłych, jak również kostkę będącą dodatkiem do zup czystych. Kasze gotowane na sypko nadają się do sporządzania drugich dań oraz jako podstawowy produkt do budyniów, zapiekanek, deserów na słodko z owocami, ze słodkimi sosami lub też ze śmietanką i cynamonem.

Warzywa szeroko stosowane w żywieniu dietetycznym należą do potraw niskoenergetycznych, zawierających witaminy i składniki mineralne. Zawartość w nich tych cennych składników jest uzależniona w dużym stopniu od właściwej obróbki wstępnej i cieplnej.

Warzywa należy podawać natychmiast po ugotowaniu, często w zależności od schorzenia w formie przecierów, zaprawiane mąką i wywarem lub mąką i mlekiem, najczęściej zaś z dodatkiem surowego masła. Należy pamiętać o podawaniu warzyw w formie surówek drobno startych, zaprawionych oliwą lub olejem sojowym (jeżeli nie ma przeciwwskazań). Trzeba także pamiętać, że w niektórych schorzeniach, zwłaszcza przewodu pokarmowego, nie podaje się warzyw kapustnych.

Podobne wpisy