Warzywa i owoce

Warzywa i owoce są produktami o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawarte w nich składniki mineralne oraz witaminy, głównie wit. C i karoten. Oprócz tego w swym składzie zawierają one cukrowce i niewielką ilość białka oraz błonnik, który jest cenny w niektórych schorzeniach jelit. Warzywa ze względu na swą niską wartość energetyczną mają zastosowanie w dietach odchudzających.

Warzywa i owoce jako produkty nie mające w swym składzie pełnowartościowego białka muszą w jadłospisach, tak ludzi zdrowych jak i chorych, występować w połączeniu z potrawami białkowymi. Ważne jest również to, że potrawy białkowe, które działają na ustrój zakwaszająco, wymagają uzupełnienia potrawami alkalizującymi, do których należą warzywa i owoce. Przy sporządzaniu potraw z warzyw i owoców należy zwrócić uwagę na właściwie przeprowadzoną obróbkę wstępną i termiczną, aby ograniczyć straty wartości odżywczych do minimum.

Podobne wpisy