Zasady przyrządzania posiłków w chorobach trzustki

Zasady przyrządzania posiłków są takie same jak w przewlekłych zapaleniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej. Z potraw, które mają zastosowanie przy planowaniu posiłku dietetycznego w schorzeniach trzustki, należy wymienić: Napoje – słaba herbata, herbata z mlekiem, napary z ziół, kawa zbożowa z mlekiem, woda z sokiem owocowym. Pieczywo – chleb pszenny, lecytynowy czerstwy, bułki, pieczywo półcukiernicze, sucharki, tosty, grzanki.

Dodatki do pieczywa – masło w ograniczonych ilościach, chudy twaróg, chudy biały ser, chuda szynka gotowana, gotowana cielęcina, miód, marmolada. Zupy – zupy mleczne, owocowe, krupniki, zupy jarzynowe przecierane podprawiane zawiesinami. Dodatki do zup – drobna kasza, drobne makarony, lane kluski na białkach, sucharki, grzanki, ziemniaki. Potrawy mięsne i z drobiu – mięso gotowane: cielęcina, wołowina, kura, kurczę, potrawki z cielęciny 4 drobiu, pulpety mięsne, budynie i suflety mięsne pieczeń w pergaminie i w folii aluminiowej.

Potrawy półmięsne – budynie z mięsa z dodatkiem warzyw i kasz, rizotta. Potrawy z ryb – ryby z wody, ryby w warzywach, pulpety i budynie z ryb. Potrawy z warzyw – warzywa gotowane, najczęściej przecierane lub rozdrobnione, zaprawiane zawiesinami, budynie z warzyw. Potrawy z kasz – drobne kasze na sypko, grube w postaci rozklejonej, kasza na słodko z owocami, cynamonem lub sosami słodkimi. Sosy – sosy delikatne warzywne, owocowe, mleczne.

Podobne wpisy