Zasady przyrządzania posiłków w diecie w kamicy żółciowej

1. Pokarmy powinny być świeże i spożywane bezpośrednio po przygotowaniu. Nie wolno przechowywać potraw z dnia na dzień. 2. Potrawy mogą być gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w pergaminie lub folii aluminiowej. Należy je przygotować z niewielką ilością tłuszczu, który dodaje się do już gotowych potraw tak, aby uniknąć podgrzewania tłuszczu do wyższej temperatury. 3. Przeciwskazane jest stosowanie wszelkiego rodzaju zasmażek. Do zagęszczenia potraw należy stosować zawiesinę mąki z mlekiem lub wodą. 4. Pokarmy nie mogą być pikantne. 5. Warzywa podajemy gotowane, rozdrobnione oraz w postaci surowych soków. 6. Potrawy powinny być atrakcyjnie zestawione, wykonane właściwą technologią i estetycznie podane.

Z potraw, które mają zastosowanie przy planowaniu posiłków dietetycznych w kamicy żółciowej i w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego, należy wymienić: Napoje – słaba herbata, herbata z cytryną, herbata z mlekiem, kawa zbożowa, soki owocowe, soki warzywne i warzywno- -owocowe, wody mineralne z niewielką zawartością C02. Pieczywo – chleb pszenny, chleb lecytynowy, drobne bułki, bułki barowe, pieczywo półcukiernicze, sucharki, grzanki.  Dodatki do pieczywa – masło w ograniczeniu, twaróg chudy, chuda szynka, polędwica, parówki cielęce, chude mięso lub drób, miód, marmolada, dżemy.

Zupy – zupy mleczne, krupniki, zupy jarzynowe, owocowe, podprawione zawiesinami. Dodatki do zup – drobne kasze, drobne makarony na białkach, ziemniaki purée, grzanki, sucharki, lane kluski. Potrawy mięsne i z drobiu – mięso gotowane cielęce i wołowe, drób, potrawki z cielęciny i drobiu, pulpety mięsne, suflety mięsne, budynie mięsne, pieczeń w pergaminie lub w folii. Potrawy półmięsne – budynie z mięsa z dodatkiem kasz i warzyw, rizotta. Potrawy z ryb – ryby z wody, ryby w warzywach, budynie i pulpety z ryb, ryba faszerowana na gorąco.

Potrawy z warzyw – warzywa gotowane przecierane, zaprawiane zawiesinami, budynie z warzyw, soki warzywne, sałata zielona. Potrawy z kasz – kasza drobna na sypko, gruba w postaci rozklejonej, kasza na słodko z sosami i owocami. Sosy – sosy delikatne warzywne i owocowe podprawione zawiesinami lub mlekiem. Desery – kisiele, budynie, galaretki, bezy, musy, kompoty przecierane, napoje owocowe, suflety, owoce pieczone.

Podobne wpisy