Zupy owocowe

Zupy owocowe stanowią oddzielną grupę, sporządza się je z owoców świeżych, mrożonych lub z suszu owocowego. Zupy owocowe należy zagęszczać mąką ziemniaczaną lub mąką pszenną i śmietanką, podawać na zimno lub gorąco z takimi dodatkami, jak biszkopty, bezy, ryż, drobny makaron. Porcja zupy wynosi 250^-300 cm3, a tam gdzie należy ograniczać ilość płynu, trzeba porcje zupy zmniejszyć. Uwagi dotyczące sporządzania potraw z mięsa, drobiu i ryb. Tego rodzaju potrawy, ze względu na zawartość pełnowartościowego białka, są szeroko stosowane w żywieniu dietetycznym. Jednak sposób ich przygotowania ogranicza się przeważnie do jednej techniki – gotowania w wodzie lub na parze. Dlatego też należy dążyć do jak największego urozmaicenia potraw mięsnych, gotując je w całości, w kawałkach lub w postaci mielonej, nadając im różne formy, np. pulpety, paluszki.

Podobne wpisy